Wat is een koopsignaal voor een optimaal verkoopgesprek?

Wil je in een verkoopgesprek een koopsignaal herkennen dat een klant geeft, waarin hij/zij (on)bewust aangeeft het verkoopproces een stap verder te willen brengen? Deze signalen kunnen zich overal tijdens het koopproces of verkoopgesprek aandienen.

Het belang van het oppakken van koopsignalen wordt veelal onderschat. Uit onderzoek blijkt dat verkopers 90% van de koopsignalen van klanten niet opmerkt of niet gebruikt. Doordat een verkoper deze koopsignalen mist, is hij/zij langer bezig de opdracht binnen te halen of mist hij/zij zelfs de opdracht.

Koopsignalen herkennen is dus een belangrijk punt waar de verkoper alert op moet zijn. In koopsignalen maakt men een onderscheid tussen algemene koopsignalen en directe koopsignalen. Wat koopsignalen precies zijn en hoe u deze herkent, leert u in de trainingen van MTT.

Een algemeen koopsignaal

Er zijn twee koopsignalen: een algemeen koopsignaal en een direct koopsignaal. Een algemeen koopsignaal herkent u aan een aantal punten, zoals dat de vragen niet langer gaan over algemene zaken over uw aanbod, maar verschuiven naar details. Een ander punt is wanneer tijdens het gesprek, vanuit de informatie die u hem/haar gegeven hebt, hij/zij de conclusies op zijn eigen situatie betrekt.

Een direct koopsignaal

Het herkennen van een direct koopsignaal is gemakkelijker. Er wordt dan namelijk gevraagd naar de directe gevolgen van een aankoop, zoals “Wat zijn de betalingscondities?” of “Wat kost dat?”.

Hoe gaat u met het herkennen van koopsignalen om?

Niet ieder koopsignaal betekent gelijk meer verkoop. Het laten liggen van dit soort signalen is zonde. U kunt er uiteindelijk veel omzet door mislopen. Uit onderzoek blijkt dat als u een koopsignaal tijdig opmerkt en deze op de juiste manier oppakt, u een extra verkoop van 30% kunt bereiken. Om succesvol om te gaan met een koopsignaal en deze te leren herkennen, volgt u de verkooptraining bij MTT.

Samen zorgen wij ervoor dat de veranderingen een ruim draagvlak hebben bij uw personeel en binnen uw organisatie.

Informatie aanvragen